Pontoon

Pontoon er en britisk variant av blackjack som har den ekstra gevinstmuligheten i det som kalles 5 Card Trick, samt en maks utbetaling på 2:1 når man oppnår Pontoon! Pontoon er en vri på det tradisjonelle blackjack spillet, og her kan man kan spille med 3 hender samtidig.

Pontoon – Britisk blackjack

Pontoon er en som sagt en britisk variant av blackjack hvor begge dealerens kort deles ut med bildesiden ned. Pontoon spilles med 6 vanlige kortstokker som stokkes før hver spillerunde. Nummerkortene 2-10 beholder sin egen verdi, mens ess teller som 1 eller 11. Knekt, Dame og Konge er tildelt verdien 10.

Som i vanlig blackjack er det om å gjøre å komme så nær verdien 21 eller få akkurat 21 når man summerer verdien på kortene man har fått utdelt. Får man over 21 taper man runden. Som spiller står du fritt til å trekke så mange kort du vil, så lenge du ikke overskrider 21. Dealer må følge noen regler når det kommer til når han skal stå og når han må trekke. I Pontoon er det slik at dealer må trekke kort hvis han får 16 eller mindre, og hvis han får en soft 17. Dealer må stå på en hard 17. En soft 17 innebærer at ess har verdien 11. Når dealer da trekker på nyt kan ess få en verdi tilsvarende 1. En hard 17 betyr at dealer har 17 poeng uten at et ess er involvert, eller at ess kun kan ha verdien 1.

Terminologien som brukes er forøvrig litt annerledes enn i vanlig blackjack om man bruker ord som ‘twist’ og ‘stick’ i stedet for ‘trekk’ og ‘stå’.

Som spiller vinner du en en runde, eller hånd, hvis du er nærmere 21 i totalt poengsum på kortene enn dealeren, uten å overskride 21. En hånd låses automatisk hvis man får Pontoon, hard 21 eller har fått 5 utdelt 5 kort uten å ‘buste’. Som spiller må du ha en hånd som har en verdi fra og med 15 og opp for å kunne stå. Får du over 21 poeng ‘buster’ du og taper uansett hva dealer har på hånden. Er dealer nærmere 21 enn deg uten å ‘buste’ taper du. Hvis du får Pontoon vinner du bestandig, hvis det ikke dealer da får Pontoon samtidig. Får man samme poengsum som dealer vinner dealer bestandig. For å få Pontoon må man få 21 på de to første kortene – altså et ess og et kort med en verdi på 10. I vanlig blackjack kalles dette rett og slett for Blackjack. Får man Pontoon slår dette alle andre kombinasjon som måtte gi 21 poeng.

Pontoon utbetaling er 2:1
Den største forskjellen mellom det å få Pontoon og det å få Blackjack i den klassiske utgaven av spillet er at det å få Pontoon gir en bedre utbetaling. I Pontoon utbetaler denne kombinasjonen 2:1, mens Blackjack gir 3:2. Hvis man satser €100 gir Pontoon €200 i gevinst, mens en Blackjack gir €150.

Five Card Trick
Det som kalles for Five Card Trick, eller ‘Charlie’, er det som er den nest beste hånden man kan få i Pontoon. Five Card Trick innebærer at man får utdelt 5 kort uten å overstige 21, og dette er en hånd som kun kan slås av Pontoon. Five Card Trick rangeres også høyere enn 21 oppnådd med både 3 og 4 kort – selv om verdien på Five Card Trick er mindre enn 21. Five Card Trick utbetaler det dobbelte av innsatsen.

Splitt
Du har muligheten til å splitte dine to første kort i Pontoon hvis de har den samme verdien. En splitt sørger for at du spiller med to hender i stedet for én, noe som betyr at innsatsen dobles. Du spiller først den ene hånden og så den andre. Du kan splitte ytterligere en gang, slik at du totalt spiller med 3 hender, og man kan også splitte ess.

Kjøp
Spilleren kan kjøpe større innsats underveis i spillet, så lenge man sitter med 4 kort eller færre. Kjøpet betyr at man dobler innsatsen, og man har muligheten til å trekke nye kort etter et kjøp. Man har bare muligheten til å foreta ett kjøp pr. hånd – inkludert splitter.

Slik fungerer altså blackjack varianten Pontoon, og det er ingen tvil om at dette er et populært spill. Det er litt annerledes enn vanlig blackjack, men nye vrier på populære spill er bestandig morsomt! Prøv noen runder her og sett deg inn i Pontoon før du spille med ekte penger!

Her finner du flere typer blackjack!